Kουζίνες
Γευστικό Ταξίδι στην Ιταλική Χερσόνησο
Όταν σκεφτόμαστε Ιταλία δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό: Πάστα και Πίτσα. Την ιστορία της Ιταλικής κουζίνας όμως λίγοι από εμάς την γνωρίζουν. Η κουζίνα της Ιταλίας θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς του κόσμου αλλά και από τις πιο πλούσιες, λόγω της μεγάλης παραγωγής τροφίμων της χώρας όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα μυρωδικά και το κρασί. Η χερσόνησος στο Βόρειο μέρος της απολαμβάνει θεϊκά ριζότο και θεσπέσιες μακαρονάδες ενώ στον Νότο έχουν την τιμητική τους όλα τα είδη της πίτσας.
O διάσημος εξερευνητής Μάρκο Πόλο μαζί με τα μπαχαρικά από τα ταξίδια του μέχρι την μακρινή Κίνα το 1295, φημολογείται πως έφερε πίσω στη χώρα τα γνωστά σε όλους μας noodles. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σήμερα μια ανοιχτή συζήτηση για το κατά πόσο τα μακαρόνια έχουν Ιταλικές ρίζες. Πηγαίνοντας πιο πίσω στο χρόνο ανακαλύπτουμε ότι οι Ιταλοί έθεσαν τα θεμέλια της κουζίνας τους επηρεασμένοι κατά βάση από την Μεσόγειο. Οι κύριες γευστικές επιρροές ήρθαν από την κουζίνα της αρχαίας Ελλάδας και βέβαια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ευρήματα σε αρχαίες Ιταλικές και Ελληνικές πόλεις, έδειξαν ότι υπήρχε μεγάλη παραγωγή σιταριού. Οι τότε κάτοικοι όπως ήταν φυσικό στράφηκαν στην παρασκευή απλών συνταγών με αλεύρι και νερό χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Αυτή είναι η λογική εκδοχή για τον τρόπο που γεννήθηκαν τα ζυμαρικά στις πόλεις της Ιταλίας. Σήμερα για τους Ιταλούς"Pasta e Pizza", μακαρόνια και πίτσα δηλαδή, είναι τα εθνικά τους πιάτα και χωρίς αμφιβολία τα αγαπημένα όλου του κόσμου. Οι σεφ στηρίζονται στην ποιότητα και την φρεσκάδα των υλικών που διαθέτουν. Πολλές από τις συνταγές τους βασίζονται σε τέσσερα έως έξι συστατικά μόνο. Οι περισσότερες πόλεις στη χώρα έχουν το δικό τους παραδοσιακό πιάτο που δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια και έπειτα από πολλές δοκιμές και παραλλαγές.
Μπορεί να μην είναι σίγουρο αν όντως οι Ιταλοί εφηύραν την πάστα και τις ζύμες, είναι όμως σίγουρο πως πλέον είναι νούμερο ένα στη δημιουργία τους. Ταξιδέψτε στην Ιταλική χερσόνησο και θα βάλετε τον εαυτό σας μέσα σε μία ζωντανή ιστορική περιήγηση. Οι πόλεις είναι πραγματικά ανοιχτά μουσεία Οι γεύσεις και τα αρώματα της κουζίνας της όπως διαμορφώθηκε στους αιώνες, θα σας ξελογιάσουν. Οι καλοφαγάδες σίγουρα θα την λατρέψετε. Δοκιμάστε οπωσδήποτε πίτσα Μαργαρίτα με λεπτή φρέσκια ζύμη, ντομάτα και βασιλικό. Δικαίως φέρει τον τίτλο της βασίλισσας μέσα στην απλότητα της. Μην ξεχάσετε ότι οι Ιταλοί λατρεύουν το σκόρδο και το βάζουν σε μεγάλες ποσότητες στις συνταγές τους. Αν η παρέα σας δεν έχει τα ίδια γούστα με εσάς και δεν θέλετε ξαφνικά να βρεθείτε μόνος, μην το τολμήσετε. Για να ολοκληρώσετε ένα τέλειο γεύμα, θυμηθείτε ότι ο αμπελώνας της Τοσκάνης είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο και θα βρείτε πολλές αξιόλογες ετικέτες για να συνοδέψετε τα πιάτα που θα επιλέξετε.
Σε κάθε περίπτωση απολαύστε την περιήγηση στο χρόνο και στις γεύσεις.
Viva Italia!!

Οι ομορφιές της Ελλάδας
Ελλάδα....ήλιος, θάλασσα, γαλάζιο, διακοπές είναι μερικές από τις σκέψεις που μας έρχονται πρώτες στο μυαλό όταν λέμε Ελλάδα. Η Ελλάδα μας όμως πέρα από τις ομορφιές που έχει σαν χώρα και συνδυάζει τα πάντα, είναι και ένας παράδεισος γεύσεων. Η κουζίνα της Ελλάδας είναι από τις πιο φημισμένες παγκοσμίως λόγω των εξαιρετικών και αγνών προϊόντων που διαθέτει. Από τα πιο γνωστά προϊόντα της χώρας μας είναι το ελαιόλαδο, η μαστίχα, η φέτα και η ρίγανη. Ο γαστρονομικός κόσμος όμως της χώρας είναι μεγάλος και διαφέρει από πόλη σε πόλη αλλά και από χωριό σε χωριό.
Το 320 π.Χ γράφτηκε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο από τον αρχαίο Έλληνα ποιητή Αρχέστρατο ο οποίος έχει δικαίως τον τίτλο ''πατέρας της γαστρονομίας''. Από την αρχαιότητα η ελληνική κουζίνα χαρακτηριζόταν από λιτότητα και είχε ως βάση το σιτάρι, το ελαιόλαδο και το κρασί. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα ωμό ή μαγειρεμένο, παράγεται από τις ελιές και προσφέρει πλούσια γεύση και άρωμα. Ακόμη σημαντικό ρόλο στην γαστρονομία της Ελλάδας έχουν τα λαχανικά όπως ντομάτες, πατάτες, κρεμμύδια, φασόλια, πιπεριές και άλλα πολλά. Ωστόσο οι νοικοκυρές στις δημιουργίες τους χρησιμοποιούν πολλά από τα βότανα και μυρωδικά που παράγει η χώρα και αποτελούν από τα πιο σημαντικά υλικά για το μαγείρεμα. Τα πιο δημοφιλή είναι η ρίγανη, ο άνηθος, ο μαϊντανός, η δάφνη και η μέντα. Όσον αφορά την παραγωγή των κρεάτων, το κλίμα και το έδαφος της χώρας ευνοεί την εκτροφή των ζώων όπως πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες και η κατανάλωση τους γίνεται από περιοχές που δεν έχουν θάλασσα ενώ παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά. Τέλος μια αρωματική φυσική ρητίνη η μαστίχα που παράγεται μόνο στο νησί της Χίου θεωρείται το δώρο των Ελλήνων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς και για πολλούς τομείς όπως η γαστρονομία, η ιατρική, η επιπλοποιία.
Το θέμα είναι πως σε κάθε μοναδικό ταξίδι που θα κάνετε στα πλούσια μέρη της Ελλάδας είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, μαζί με τις ομορφιές της φύσης που θα απολαύσετε, δοκιμάστε τοπικά προϊόντα και κυρίως τοπικά πιάτα κάθε χωριού, νησιού, αλλά και πόλης. Συνδυάστε γραφικούς προορισμούς με την άριστη ποιότητα των τροφίμων και των ποτών. Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα παραδοσιακά κρασιά και να τα συνδυάσετε με κλασσικούς ελληνικούς μεζέδες αλλά και ποικιλίες ελληνικών τυριών και αλλαντικών.

Η ιστορία της Ισπανικής κουζίνας έρχεται από τα αρχαία χρόνια πολύ πριν την δημιουργία του Ισπανικού κράτους το 15ο αιώνα και κατάφερε να διατηρήσει τις τοπικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητές της. Η ισπανική κουζίνα έχει μεγάλες επιρροές από τους μεσογειακούς πολιτισμούς των Ελλήνων, των Φοινίκων και των Ρωμαίων αλλά κατά κύριο λόγο έχει επηρεαστεί από τους Άραβες οι οποίοι κατείχαν την Ισπανία για περισσότερους από οκτώ αιώνες.
H Ισπανία είναι μεγάλη σαν χώρα και όπως κάθε περιοχή σε όλες τις χώρες παγκοσμίως έχει τον δικό της γαστρονομικό κόσμο. Με αυτό τον τρόπο οι περιοχές χωρίζονται σε 5 περιφέρειες που διαφέρουν μεταξύ τους. Η Βόρεια Ισπανία έχει υγρό κλίμα καθώς διαθέτει ποταμούς και περιβάλλεται από θάλασσα, που επιτρέπουν στους ντόπιους του βόρειου τμήματος να έχουν μεγάλη ποικιλία πιάτων με ψάρια και θαλασσινά. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο σολομός που γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή του στην χώρα και είναι φημισμένο προϊόν για κάθε συνταγή. Ακόμη η βόρεια περιφέρεια προσφέρει γαλακτοκομικά με το δημοφιλέστερο τυρί Cabrales, καθώς ακόμη φρούτα και λαχανικά με μεγάλη παραγωγή. Τα τοπικά προϊόντα της Βόρειας Ισπανίας κατά βάση είναι οι αντζούγιες, ο μπακαλιάρος, οι πέστροφες, το βοδινό και το κυνήγι τα οποία αποτελούν μια γερή βάση για τις περιοχές οι οποίες είναι διάσημες για τις σάλτσες και το βραστό φαγητό. Η μεσογειακή Ισπανία από την άλλη κατέχει μια από τις πιο γευστικότερες και πιο πλούσιες κουζίνες της χώρας που βρίσκεται στην Καταλονία που είναι επηρεασμένη από την γαλλική και ιταλική γαστρονομία. Ακόμη η περιοχή της Βαλένθια είναι η γενέτειρα της paella και καθιστά την περιοχή ως σύμβολο για την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας. Στην τρίτη περιφέρεια της χώρας βρίσκεται η Κεντρική Ισπανία με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον ιβηρικό χοίρο με απολαυστική γεύση και άρωμα. Το κλίμα της Κεντρικής Ισπανίας είναι άγριο και σκληρό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση κρέατος όπως το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι αλλά και το κυνήγι. Στο τέταρτο μέρος της χώρας βρίσκεται η Νότια Ισπανία δηλαδή η Ανδαλουσία και η Σεβίλλη. Στην περιοχή της Ανδαλουσία το τηγανιτό ψάρι (pescado frito) έχει την τιμητική του, όπως και γενικότερα στον νότο προτιμούν τα τηγανιτά φαγητά. Επιπλέον ένα σημαντικό στοιχείο της νότιας κουζίνας είναι η κρύα σούπα γκασπάτσο (gazpacho) που τρώγεται κυρίως το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι της Σεβίλλη από την άλλη κατέχουν τα παραδοσιακά tappas δηλαδή τα μικρά ορεκτικά ή αλλιώς μεζέδες και τα απολαμβάνουν στα διάσημα και όμορφα tappas bar με συνοδεία παραδοσιακού κρασιού, μπύρας ή σέρι (βερμούτ). Το πέμπτο και τελευταίο μέρος που χωρίζεται η γαστρονομία της χώρας περιέχει τις Βαλεαρίδες νήσους στην μεσόγειο με την διάσημη sauce μαγιονέζα και τα Κανάρια νησιά στον ατλαντικό που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μπανάνες και ντομάτες. Στα Κανάρια νησιά η κουζίνα επηρεάστηκε από την Εστρεμαδούρα, την Καστίλη και την Ανδαλουσία. Δύο συνταγές αποτελούν την παράδοση των νησιών, η πρώτη είναι το puchero canario δηλαδή βραστό κρέας κοτόπουλο ή χοιρινό με λαχανικά όπως καλαμπόκι, φασολάκια, ρεβίθια, καρότο, πατάτες, λάχανο και η δεύτερη συνταγή είναι μια sauce που ονομάζεται mojo και αποτελείται από αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι, καυτερή πιπεριά και διάφορα μπαχαρικά, και συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα.
Σε ένα ταξίδι λοιπόν στην Ισπανία δεν θα παραλείψετε σαφώς τον διάσημο χορό της χώρας το flamenco που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα. Ακόμη τα αξιοθέατα κάθε περιοχής είναι πολλά και σίγουρα θα χρειαστούν μέρες για να τα εξερευνήσετε με την ησυχία σας και να μάθετε για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας και της κάθε περιοχής. Μην παραλείψετε τον γαστρονομικό κόσμο των περιοχών με κάθε τοπικό και παραδοσιακό πιάτο και τολμήστε να δοκιμάσετε γευστικές συνταγές με πλούσια αρώματα και συνδυάστε τα γεύματα σας με παραδοσιακές ποικιλίες κρασιών κάτι που σίγουρα θα κάνει χαρούμενο τον ουρανίσκο σας. Βρείτε και επισκεφτείτε τα καλύτερα tappas bar για να δοκιμάσετε διάφορους μεζέδες από φρέσκα τοπικά προϊόντα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις οποιαδήποτε χώρα μέσα από την ιστορία της κουζίνας της κάτι που σίγουρα κάνει και εσάς χαρούμενους.
Buen provecho!